středa 10. února 2016

Odjezd na Erasmus se už blíží (10. 2. 2016)

Ahoj! :)

Nevím, jestli jsem to někdy na blog psala, ale za pár dní jedu na Erasmus na celý letní semestr (únor-červenec 2016) a už se začínám dost těšit! :) Jedu do Bulharska do města Plovdiv, což je 2. největší město v Bulharsku. Jedeme tam 4 holky, což jsme všechny z mého ročníku na oboru, máme Erasmus povinný (asi jako jediný obor v ČR) a pokud nepojedeme, nemůžeme jít v Bc. státnicím
Přihlášku na Erasmus už jsme musely řešit cca v dubnu nebo v květnu 2015. Nejdřív jsme psaly motivační dopis, přihlášku a důvody, proč vlastně chceme jet (i přesto, že máme Erasmus povinný :D). Poté jsme šly na ústní a na písemný test v angličtině, což nebylo zas tak těžké. Během července/srpna 2015 nám přišli výsledky, zda jsme přijaté nebo ne. Dalším krokem bylo vyplnění dalších formalit ohledně našich osobních údajů, předmětů, které tam chceme absolvovat, kde tam chceme bydlet atd. A nakonec jsem si zařizovala pojištění na celou dobu v zahraničí, podepisovala smlouvu a už jen čekala na stipendium, které mi mělo od školy dorazilo po Vánocích. Zařídila jsem si nový bankovní účet, který je výhodnější pro výběry a platby v zahraničí.
V Plovdivu na tamějších kolejích není ani jedna pračka a ani sporák (jen nějaké dvouplotýnky na patro). A to byl hlavní důvod, proč jsme se rozhodly pro hledání pronájmu bytu v centru města. Erasmus trvá 4,5 měsíce, takže bez pračky a sporáku by to bylo dost komplikované. Byt jsme našly přes inzerát na facebooku, podle fotek vypadá suprově a i majitelka je fajn. A díky tomu, že jsme celkem 4, podělíme se o nájem a o poplatky a je dost pravděpodobné, že nám to finančně vyjde nastejno nebo jen o chlup dražší, než kolej, ale budeme mít větší pohodlí. Navíc byt se nachází v klidné čtvrti asi 12 minut pěšky od školy. Nájem jsme si domluvily od poloviny února do konce června, nicméně máme v plánu po zkouškách cca v polovině června sjet na dva týdny k moři do Primorska. Ale samozřejmě uvidíme, jak na tom budeme časově a i finančně :).
V Bulharsku jsem nikdy předtím nebyla, takže na to jsem zvědavá. Plánujeme s holkama cestovat, určitě chceme zajet do hlavního města Sofie, možná i do Istambulu v Turecku, potom i okolní městečka atd. A vzhledem k tomu, že máme zapsaných asi jen 5 předmětů, předpokládám, že přednášky nebudou časově náročné. V Plovdivu je velká knihovna a můj vedoucí bakalářky už mě navigoval, že tam rozhodně musím zajít a něco tam přečíst a nafotit k vypracování bakalářky.

Začátek semestru mi v Bulharsku začíná už v pondělí 15. února, takže z ČR vyrážíme v pátek 12. února, abychom měly dost času na poznání okolí. Velikonoční prázdniny sice máme, ale jen od pátku do pondělka, což je krátká doba a ještě tam jsou Velikonoce o měsíc posunuté, než tady v ČR. Nicméně neplánuji jet do ČR během mého pobytu. Raději využiji volný čas k cestování.

Mnoho mých kamarádů z různých univerzit po celé ČR mi vyprávěli o jejich Erasmu výjezdu v různých zemích po Evropě a všichni si to neskutečně moc chválili. Četla jsem i mnoho diskuzních for, kde jsem také četla samou chválu a pozitivní reakce. Jediné, na co si studenti stěžovali, bylo třeba vybavení kolejí, ale to my díky Bohu řešit nemusíme :). Takže i já doufám, že se mi na Erasmu bude líbit, protože jsem člověk, který má rád cestování, poznávání nových míst, kultur a lidí. Určitě plánuji fotit, možná i něco málo natočit, abychom měly mnoho vzpomínek, protože věřím, že to bude nezapomenutelný semestr! :)

Snad jsem vám alespoň trošku přiblížila můj Erasmus a vše okolo. Pokud se na Erasmus chystáte, dejte vědět. Pokud byste měli nějaké otázky a zajímalo by vás cokoli ohledně Erasmu, výuky, předmětů, stipendia atd. napište mi do komentářů pod tento článek nebo na mail martina.pecinov@gmail.com. Sama jsem toho dost o erasmu, studiu a cestování popsala v rubrice, erasmus > tady.

Mějte se krásně,
M.


3 komentáře:

  1. To zní strašně super! :) O Erasmu jsem slyšela ale nikdy nic podrobnýho, tak třeba sem budeš dávat informace i přímo z Bulharska :) Doufám, že ti to všechno vyjde a že se budeš mít fajn :)
    http://lets-talk-about.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Na blog nejake info o tom, co delam na Erasmu, urcite budu pribezne zverejnovat ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Marti těším se na další články z Bulharska :)

    OdpovědětVymazat