sobota 10. června 2017

Srovnání Česko × Bulharsko

Ahoj!

Vzhledem k tomu, že jsem v Bulharsku během loňského roku žila dohromady přes půl roku, za tu dobu jsem zpozorovala několik rozdílů mezi Bulharskem a Českou republikou.
Když se v Česku s někým bavím a dojde řeč i na to, že jsem byla půl roku v Bulharsku, všichni se mě ptají proč jsem vyjela na delší čas zrovna do tam. Ano, Bulharsko sice nepatří mezi nejatraktivnější a nejvyspělejší země, nicméně i tak je to krásná země s nádhernou přírodou, která se postupně rozvíjí. Je škoda, že mnoho pokud se člověk rozhodne pro výlet/dovolenou v Bulharsku, jede jen k moři a nic jiného. Bulharsko má velmi zajímavou a komplikovanou historii, což se podepsalo i na památkách a skladbě větších měst. Nicméně hory jsou tam naprosto super k výšlapům, stanování a relaxu.
Balkán celkově má nádhernou přírodu a tím, že jsou tam ceny o dost nižší než v Čechách, je to ideální místo na letní dovolenou pro mladé lidi.

A teď už k těm rozdílům:

1. Doprava
Během svého pobytu v Bulharsku jsem hned několikrát využila dopravu MHD. Rozdíl mezi ČR a BG je takový, že v BG si autobusy a vlaky jezdí "jak chtějí". Jízdní řády tam sice mají, ale prostě čas pro Bulhary (a celkově na Balkáně) nehraje žádnou roli a tudíž je jedno, zda autobus jede přesně v 16.10 h nebo v 16.20 h, prostě až autobus jede, tak jede a nijak se to neřeší.
Takže pokud si v ČR stěžujete, že autobus nebo vlak má opět zpoždění, myslete, na to, že v Bulharsku (vlastně obecně na Balkáně) je to zcela běžné a lidi jsou tam na to už zvyklý.

2. Zdravotnictví
Během mého pobytu v Bulharsku jsem naštěstí nemusela k žádnému doktorovi ani do nemocnice. A upřímně jsem za to velmi ráda! Z doslechu totiž vím, že zdravotnictví v Bulharsku je na špatné úrovni a ve většině případů doktoři moc nepomůžou, jen vše spíše zhorší. Ve škole nám také radili, kdyby jsme měli nějaký problém, jet okamžitě domů do Čech a vše řešit až tam.
Nicméně jak jsem psala, u doktora nebo v nemocnici jsem nebyla, toto vím pouze z doslechu od známých.

3. Vstřícnost lidí
Když jsme s holkama prvně jely MHD a nevěděly jsme, jak a jde se kupují lístky atd., řidič nám ochotně poradil a dokonce se s námi dal hned do řeči. I ve škole, pokud jsme nevěděly, kde se nachází naše učebna, zeptaly jsme se kolemjdoucího učitele nebo univerzitního pracovníka a vždy se nám snažily nějak poradit. Bulhaři jsou celkově moc ochotní, vstřícní, nepřetvařují se a snaží se pomoci, což se i Češích zrovna říct nedá.
Problém vidím akorát v tom, že Bulhaři moc neovládají angličtinu a pokud ani vy neovládáte bulharštinu, bude to docela vtipný rozhovor, ale pokud obě strany chtějí, nějak se dorozumí :).

4. Výuka ve škole
Musím říct, že úroveň školství v Čechách je očividně na trošku vyšší úrovni než v Bulharsku. Už jen to, že máme studijní agendu online, kam se nám vypisují data zkoušek, popř. nepřítomnost některé z přednášejících či jiné změn., beru jako fajn věc. V Bulharsku se vše tímto směrem zatím rozvíjí. Studijní agendu online na univerzitě v Plovdivu nemají, vše se domlouvá na přednáškách nebo je vyvěšené na nástěnkách a studenti tu mají knížku (index), kam si zapisují své studijní výsledky.
A celkově požadavky a náročnost daných předmětů je také rozdílná. V Bulharsku jsem byla jen jako Erasmus student a byly na mě kladeny jiné požadavky než na studenty z Bulharska, nicméně ledacos jsem zaslechla na hodinách. V Čechách jsem spíše zvyklá na samostudium z odborné literatury, v Bulharsku tohle moc není. Celkově ani nepíšou nijak často eseje, referáty nebo prezentace, na což já jsem zase v Čechách dost zvyklá. Ale asi dost záleží na škole a na oboru.
Přístup k učiteli je v ČR a BG také rozdílný. V Bulharsku jsou studenti s učitelem spíše takový kamarádi, učitel nemá problém říci, co dělal o víkendu nebo jaký film by doporučil. Celkově mi ta výuka tam přišla o dost osobnější, než tady v Čechách. V Čechách (alespoň co jsem zažila) je učitel autorita, které nám o hodině povypráví o dané látce, nabídne konzultační hodiny, popř. upozorní na nějaké projekty a soutěže, kterých se můžeme zúčastnit a toť vše.

5. Ceny
Bulharsko je samozřejmě o dost levnější zemí a tomu jsou také uzpůsobeny místní platy. Služby a např. jídlo v restauraci je dražší ve větších městech, než na vesničkách. V hlavním městě Sofie si můžete objednat oběd v restauraci za cca 14 BGN (cca 189 Kč) a stejné jídlo ve stejném množství na menším městě/vesnici za 5 BGN (cca 67 Kč).

Těchto 5 vyjmenovaných bodů jsou jen a jen můj názor. Pokud v létě vyrážíte na dovolenou právě do Bulharska, neležte jen na pláži, vyrazte i do hor, do historického Nesebaru, Balčiku, Varny, popř. i do nedalekého Istanbulu. Můžete hledat i geocaching. V Bulharsku je rozhodně dost možností co dělat, takže plánujte, objevujte a kdybyste měli nějaké dotazy, pište do komentářů nebo na mail.


Mějte se hezky!
M.

5 komentářů:

  1. Bulharská příroda je opravdu moc krásná a láká mě to hodně. Co bych ale měla obavy (i vzhledem k tomu, že jsem žena), tak je bezpečnost. Nejen o mě, ale i o věci a tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se opravdu bát nemusíš, je tam bezpečno, lidé jsou milí a ochotní pomoci turistům :)

      Vymazat
  2. V Bulharsku jsem nidky nebyla, ale mám tam své kořeny :) Tak snad se mi poštěstí.

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  3. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovědětVymazat